Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΓΛΑΣΤΡΑΣ

Ένα φυτό δεν μπορεί να μιλήσει και να σας πει τι χρειάζεται, αλλά ευτυχώς μπορεί να σας προειδοποιήσει αλλάζοντας όψη. Και τα σήματα που στέλνει ένα φυτό που χρειάζεται αλλαγή γλάστρας είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Όταν το σπαθίφυλλό σας για παράδειγμα, μαραίνεται πολύ σύντομα μετά το πότισμα αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι το φυτό σας πρέπει να μεταφυτευτεί. Τραβήξτε απαλά το φυτό από την γλάστρα. Μοιάζει με την διπλανή εικόνα; Έχουν οι ρίζες του κυκλώσει το εσωτερικό της γλάστρας; Αν ναι, σας λέει πως είναι καιρός να το μεταφυτέψετε.


Πόσο συχνά πρέπει να μεταφυτεύουμε ένα φυτό; Ένας καλός κανόνας είναι κάθε χρόνο. Και μερικές φορές, όταν ένα φυτό υποφέρει από μη φανερή αιτία, η μεταφύτευση βοηθάει, ακόμα και αν οι ρίζες δεν είναι υπερβολικά αναπτυγμένες. Σ' αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζεται να μεταφυτεύσετε το φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα. Μπορεί να ωφεληθεί απλά με την αλλαγή χώματος που θα φρεσκάρει τις προμήθειες του φυτού σε τροφή και θα βελτιώσει την στράγγιση.Προσπαθήστε να μεταφυτέψετε το φυτό σε ίδιο τύπο χώματος ή εδαφικού μίγματος με αυτόν που είχε ήδη μεγαλώσει.

Αν λοιπόν εξετάσατε το φυτό σας και αποφασίσατε ότι η μεταφύτευση είναι αυτό που του χρειάζεται, τότε πάρτε μια καινούρια γλάστρα, το νέο σας μείγμα χώματος, ένα ποτιστήρι και ένα φτυαράκι και είστε έτοιμοι να αρχίσετε. Θα σας δείξουμε πως να το κάνετε σωστά παρακάτω. Καλή μεταφύτευση.


Step one repottingΒήμα 1 — Διαλέξτε μια γλάστρα με τρύπα αποστράγγισης. Η γλάστρα σας πρέπει να έχει διάμετρο περίπου πέντε εκατοστά μεγαλύτερη από την παλιά σας γλάστρα. Αν χρησιμοποιήσετε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα πιθανό να αναγκάσετε το φυτό σας να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος σε βάρος της βλάστησης. Αν χρησιμοποιήσετε κεραμική γλάστρα, μουλιάστε την σε νερό για μια μέρα, πριν αρχίσετε την μεταφύτευση. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχετε απώλεια υγρασίας από την γλάστρα όταν ποτίζετε.


Step 2 repottingΒήμα 2 — Μουσκέψτε το χώμα. Το ξερό χώμα είναι δύσκολο να απορροφήσει νερό αμέσως μετά την μεταφύτευση. Αν μόλις έχετε ανοίξει μια σακούλα από εδαφικό μίγμα πιθανό το χώμα της να είναι αρκετά υγρό. Αν όμως είναι ξερό ή σαν σκόνη ρίξτε λίγο νερό και ανακατώστε το μέχρι να γίνει αρκετά υγρό ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Προσέξτε να μην ρίξετε πολύ νερό και να μην γίνει το χώμα λασπερό.Βήμα 3 — Βγάλτε το φυτό από την παλιά γλάστρα. Αυτό θα γίνει ευκολότερα αν το ποτίσετε πρώτα. Οι ρίζες είναι πιο εύκαμπτες και υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν αν είναι υγρές. Αν δεν μπορείτε να τραβήξετε το φυτό εύκολα από τη γλάστρα τότε ξαπλώστε το στο πλάι και κυλήστε τη γλάστρα μπρος πίσω μέχρι το φυτό να ξεγλιστρήσει.
Βήμα 4 — Λύστε τις ρίζες. Αφού έχετε βγάλει τη μπάλα χώματος με τις ρίζες έξω από τη γλάστρα, ξετυλίξτε μερικές ρίζες προσεκτικά. Το φυτό μπορεί να επιβιώσει ακόμη και αν τοποθετήσετε την μπάλα χώματος όπως είναι, από τη μια γλάστρα στην άλλη. Αλλά αν ξετυλίξετε τις ρίζες, θα τις βοηθήσετε να εξαπλωθούν καλύτερα στο νέο χώμα. Μερικές φορές αν οι ρίζες είναι σφιχτοτυλιγμένες θα χρειαστείτε ένα μαχαίρι για να τις διαιρέσετε.Βήμα 5 —Τοποθετήστε το φυτό. Κανονίστε το χώμα στο βάθος της γλάστρας ώστε όταν τοποθετήσετε το φυτό από πάνω, η επιφάνεια του χώματος στο σημείο που αρχίζει η βλάστηση να είναι 2-3 εκ. πιο κάτω από το χείλος της γλάστρας. Αυτό θα σας δώσει περιθώριο χώρου για το νερό του ποτίσματος. Μετά γεμίστε με χώμα τα πλαϊνά της γλάστρας και με τα δάκτυλά σας ελέγξτε να μην υπάρχουν θύλακες αέρα. Συνεχίστε προσθέτοντας και διορθώνοντας το χώμα μέχρι το φυτό να στέκεται από μόνο του χωρίς να γέρνει ή να κουνιέται.


Βήμα 6 — Ποτίστε. Μουσκέψτε το χώμα μέχρι το νερό να τρέξει έξω από τον πάτο της γλάστρας. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο χώμα σε μερικά σημεία που θα καθίσει λόγω του ποτίσματος. Μην παραποτίσετε για τις επόμενες εβδομάδες. Κάντε το μόνο αν αφού ακουμπήσετε το χώμα με το δάκτυλό σας βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό. Και μην προσθέσετε λίπασμα πριν εμφανιστούν δείγματα νέας βλάστησης. Τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το φυτό σας βρίσκεται σε κανονικές συνθήκες.πηγη: valentine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου